Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Νεκρός ο γάιδαρος που δηλητηρίασαν με χημικές ουσίες στο Στράνωμα Ναυπακτίας

08.08.2011 - 19:49

Νεκρό βρήκαν σήμερα το πρωί ο Βασίλης Νούλας και ο Αντώνης Μουχτούρης, τον γάιδαρο - που προσπαθούσαν να σώσουν από την περασμένη Παρασκευή - στο χωριό Στράνωμα στην ορεινή Ναυπακτία.

Ο κτηνίατρος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ναυπάκτου - Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,Αναστάσιος Αγγελόπουλος, που είδε το νεκρό ζώο, τους εξήγησε ότι το γαϊδουράκι προφανώς δηλητηριάστηκε από τις χημικές ουσίες, που έφερε στο σώμα του. Αυτά τα χημικά κάποιοι (από το χωριό) τα έριξαν στη ράχη του, για να τον μετατρέψουν σε ζωντανό δόλωμα – βορά στα αγρίμια (!) της περιοχής (αν υπάρχουν τέτοια).

Τα χημικά έμειναν επάνω στο δέρμα του ζώου για περισσότερες από 10 μέρες. Η επιδερμίδα του τα απορρόφησε. Το δηλητήριο πέρασε στο αίμα και στα ζωτικά του όργανα. Όταν τον εντόπισαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ήταν σε άθλια κατάσταση, και δυστυχώς όλες οι υπηρεσίες ήταν κλειστές, κτηνίατρος που να ξέρει από ιπποειδή δεν βρέθηκε και οι αρμόδιοι σχεδόν αδιαφόρησαν.

Και όμως χάρη στις προσπάθειες του βοσκού, Κώστα Δημόπουλου, του φοιτητή, Βασίλη Νούλα και του πρόεδρου του Ιππικού Συλλόγου Ναυπακτίας – Δωρίδας, Αντώνη Μουχτούρη, το ζώο ήπιε νερό, έφαγε σανό και δέχτηκε την φροντίδα τους.

Σήμερα το πρωί υπάλληλοι του Δήμου Ναυπακτίας έθαψαν τον γάιδαρο, χρησιμοποιώντας μηχάνημα εκσκαφής. Όμως κανείς δεν φρόντισε να πάρει δείγμα του δηλητηρίου, που είχε πάνω στο σώμα του, ώστε να γίνει τοξικολογική έρευνα.

Αστυνομικός από το Α.Τ. Ναυπάκτου πήρε κατάθεση από τον Βασίλη Νούλα και τον Κώστα Δημόπουλο, όμως οι υπόλοιποι στο χωριό – όπως συνήθως συμβαίνει – προτίμησαν να μην ξέρουν τίποτα και να μην θυμούνται τι είδαν!

Ο κ. Μουχτούρης, είπε στο www.zoosos.gr: «Το ζώο ήταν εξαιρετικά ταλαιπωρημένο, ήταν αφυδατωμένο, επειδή βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση πασαλειμμένο από τους ανθρώπους με χημικά – μάλλον φυτοφάρμακα – για μέρες.

Νομίζαμε ότι μπορούσαμε να το σώσουμε, αλλά κάναμε λάθος. Φτάσαμε κοντά του όταν ήταν ήδη αργά. Ήταν ένα γέρικο γαϊδουράκι περίπου 30 χρόνων. Είναι βέβαιο ότι είχε προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία και όμως οι άνθρωποι το ξεπάστρεψαν έτσι, για να του πουν ευχαριστώ για όλα όσα είχε κουβαλήσει για εκείνους».

Ο Βασίλης Νούλας εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι έγινε και μια προσπάθεια να καθαριστεί και η πηγή, στην οποία το ζώο είχε πάει να πιει νερό, και μέσα εκεί είχε στάξει το δηλητήριο, που έφερε στο τρίχωμα του.

Εκεί, στην πηγή, βρήκαν σήμερα και έναν νεκρό σκαντζόχοιρο, γι’ αυτό και οι ντόπιοι – που ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα – ανησυχούν μήπως επηρεαστούν και τα δικά τους ζώα, που ποτίζονται από το ίδιο σημείο।

πηγη

www.zoosos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: